9 КЛАС / Беларуская літаратура / Аўдыёкніжкі

Школьная праграма па беларускай літаратурыза за 5-11 класы для базавага і павышанага ўзроўняў. Аўдыёкніжкі на беларускай мове
Ответить
_adminforum
Адміністратар
Адміністратар

9 КЛАС / Беларуская літаратура / Аўдыёкніжкі

Сообщение _adminforum »

У ПРАЦЭСЕ НАПАЎНЕННЯ І УДАКЛАДНЕННЯ. Просім даць нам крыху больш часу. ДЗЯКУЙ!

Пастанова Міністэрства адукацыі Рэспублікі Беларусь
29.06.2023 № 181

Вучэбная праграма па вучэбным прадмеце «Беларуская літаратура» для ІХ класа ўстаноў адукацыі, якія рэалізуюць адукацыйныя праграмы агульнай сярэдняй адукацыі з беларускай і рускай мовамі навучання і выхавання.

ІХ клас / Усяго 51 гадзіна:
на вывучэнне твораў – 43 гадзіны;
на навучальныя сачыненні – 3 гадзіны;
на кантрольнае сачыненне – 2 гадзіны;
на ўрокі па творах для дадатковага чытання – 2 гадзіны;

ЧАЛАВЕК І ГРАМАДСТВА. ПОСТАЦІ АЙЧЫННАЙ ГІСТОРЫІ Ў БЕЛАРУСКАЙ ЛІТАРАТУРЫ (5 гадзін)
«Жыціе Ефрасінні Полацкай» (1 гадзіна).
Беларускі летапіс («Летапісец вялікіх князёў літоўскіх», «Беларуска-літоўскі летапіс (1446)» – урывак «Пахвала вялікаму князю Вітаўту») (1 гадзіна).

Музыка: А. Мдывані. Балет «Страсці» (паст. В. Елізар’ева).

Францыск Скарына. Прадмова да кнігі «Юдзіф» (урывак) (1 гадзіна).
Мікола Гусоўскі. Паэма «Песня пра зубра» (2 гадзіны). Слухаць па спасылцы на BelarusMusic.com >>>

Музыка: Д. Смольскі. Опера «Францыск Скарына».
Кінамастацтва: «Песня пра зубра» (рэжысёр Э. Перагуд).

РАМАНТЫЧНАЕ І РЭАЛІСТЫЧНАЕ АДЛЮСТРАВАННЕ ЖЫЦЦЯ Ў МАСТАЦКАЙ ЛІТАРАТУРЫ (8 гадзін)
Ян Баршчэўскі. Апавяданні «Шляхціц Завальня», «Плачка», «Белая Сарока» (са зборніка «Шляхціц Завальня, або Беларусь у фантастычных апавяданнях») (2 гадзіны).

Адам Міцкевіч. Балада «Свіцязянка» (1 гадзіна).
Канстанцін Вераніцын. Паэма «Тарас на Парнасе» (1 гадзіна).Слухаць па спасылцы на BelarusMusic.com >>>
Тэатральнае мастацтва: спектакль «Тарас на Парнасе» (Беларускі рэспубліканскі тэатр юнага гледача, рэжысёр Н. Башава).

Вінцэнт Дунін-Марцінкевіч. Фарс-вадэвіль «Пінская шляхта» (2 гадзіны).
Музыка: У. Кандрусевіч. Мюзікл «Залёты» (паводле В. Дуніна-Марцінкевіча); I. Лучанок. Цыкл для голасу з суправаджэннем «О, Радзіма бацькоў».
Тэатральнае мастацтва: спектакль «Пінская шляхта» (Нацыянальны акадэмічны тэатр імя Янкі Купалы, рэжысёр М. Пінігін).

Францішак Багушэвіч. Прадмова да зборніка «Дудка беларуская»; вершы «Мая дудка», «Хмаркі» (2 гадзіны).

НАЦЫЯНАЛЬНАЕ І АГУЛЬНАЧАЛАВЕЧАЕ Ў МАСТАЦТВЕ СЛОВА (14 гадзін)
Янка Купала. Вершы «А хто там ідзе?», «Мая малітва» («Я буду маліцца і сэрцам, і думамі...»), «Жняя», «Явар і каліна», «Роднае слова» («Магутнае слова, ты, роднае слова!..»).
Янка Купала. Паэма «Бандароўна» Слухаць па спасылцы на BelarusMusic.com >>>

Музыка: Ю. Семяняка. «Явар і каліна»; песні і рамансы на словы паэта (кампазітары У. Алоўнікаў, А. Багатыроў, В. Войцік, Д. Камінскі, С. Картэс, В. Кузняцоў, М. Літвін, I. Лучанок, А. Мдывані, Л. Мурашка, Д. Смольскі, У. Солтан, А. Чыркун); Творы па беларускай літаратуры для завучвання на памяць (паэмы, вершы, проза, песні): мастацкае электроннае выданне на 2 кампакт-дысках. – Мінск: Мастацкая літаратура, 2006–2007.

Якуб Колас. Вершы «Не бядуй!», «Родныя вобразы», «Першы гром».
Якуб Колас. Паэма «Новая зямля» Слухаць па спасылцы на BelarusMusic.com >>>

Музыка: У. Алоўнікаў. «Дуб», «Глуха шэпча лес», «Мой родны кут»; Л. Захлеўны. «На новай зямлі»; Ю. Семяняка. «Добра ў лузе ў час палудны…»; Ю. Семяняка. Опера «Новая зямля» (лібрэта А. Петрашкевіча).
Тэатральнае мастацтва: спектакль «Міхалава зямля» (Беларускі дзяржаўны тэатр юнага гледача, рэжысёр У. Савіцкі).

Максім Багдановіч. Вершы «Санет» («Паміж пяскоў Егіпецкай зямлі...»), «Маладыя гады», «Жывеш не вечна, чалавек...», «Плакала лета, зямлю пакідаючы...» (2 гадзіны).

Музыка: Г. Гарэлава. Вакальны цыкл «Дзявочыя песні»; I. Лучанок. «Вераніка»; Ю. Семяняка. Опера «Зорка Венера»; Я. Тарасевіч. «Асенняя песня (Плакала лета)»; Л. Шлег. Вакальны цыкл «Вянок»; песні і рамансы на словы паэта (кампазітары Л. Абіліёвіч, М. Аладаў, А. Багатыроў, У. Мулявін, І. Палівода, А. Туранкоў, Э. Тырманд).

Максім Гарэцкі. Апавяданне «Роднае карэнне» Слухаць па спасылцы на BelarusMusic.com >>>

Тэатральнае мастацтва: спектакль «Атрута» (рэжысёр М. Стрыжоў).

ЧАЛАВЕК У ЧАСЕ І ПРАСТОРЫ Ў ТВОРАХ БЕЛАРУСКАЙ ЛІТАРАТУРЫ (14 гадзін)
Кузьма Чорны. Апавяданне «На пыльнай дарозе» (1 гадзіна).
Аркадзь Куляшоў. Вершы «Мая Бесядзь», «Спакойнага шчасця не зычу нікому...», «На паўмільярдным кіламетры», «Нябёсы – акіян, я знаў даўно...» (2 гадзіны).
Музыка: Э. Наско. Вакальная музыка «Рамансы на вершы А. Куляшова».

Максім Танк. Вершы «Мой хлеб надзённы», «Завушніцы», «Ты яшчэ толькі намёк на чалавека...», «Не знаю...» (2 гадзіны).

Музыка: У. Мулявін. Раманс «Завушніцы»; Д. Смольскі. Раманс «Быць чалавекам я рад»; Ю. Талеснік. Раманс «Завушніцы»; Э. Тырманд. Рамансы «Мой хлеб надзённы», «Сасна», «Ва ўсім, вядома, вінават».

Іван Шамякін. Аповесць «Непаўторная вясна» (1-я кніга пенталогіі «Трывожнае шчасце») (3 гадзіны).
1/1 Непаўторная вясна. Аповесць першая. Слухаць па спасылцы на BelarusMusic.com >>>
1/2 Непаўторная вясна. Аповесць першая. Слухаць па спасылцы на BelarusMusic.com >>>
1/2 Непаўторная вясна. Аповесць першая. Слухаць па спасылцы на BelarusMusic.com >>>
Тэатральнае мастацтва: спектакль «Трывожнае шчасце».

Янка Брыль. Апавяданне «Memento mori» (1 гадзіна).
Мастацтва. Скульптура: С. Вакар. «Пісьменнік Я. Брыль». Жывапіс: У. Тоўсцік. «Янка Брыль»; В. Грамыка. «Партрэт Я. Брыля».

Уладзімір Караткевіч. Аповесць «Дзікае паляванне караля Стаха» Слухаць па спасылцы на BelarusMusic.com >>>
Опера «Дзікае паляванне караля Стаха».
Кіна- і тэлемастацтва: «Дзікае паляванне караля Стаха» (рэжысёр В. Рубінчык); «Памяць каменя» (сцэнарыст У. Караткевіч); «Сведкі вечнасці» (сцэнарыст У. Караткевіч); «Чорны замак Альшанскі» (рэжысёр М. Пташук).

Яўгенія Янішчыц. Вершы «Ты пакліч мяне. Пазаві...», «Чаму ніколі не баюся я...», «Не воблака, а проста аблачынка...», «Любоў мая...» (2 гадзіны).
Музыка: песні і рамансы на словы паэтэсы (кампазітары Ю. Семяняка, Р. Давыдаў, М. Юрко і іншыя кампазітары).

Спіс твораў для завучвання на памяць
Янка Купала. «Явар і каліна».
Якуб Колас. «Леснікова пасада» (з паэмы «Новая зямля») – урывак (са слоў «Мой родны кут, як ты мне мілы!..», заканчваючы словамі «Ка мне, вясна ты маладая!..»).
Максім Танк. «Ты яшчэ толькі намёк на чалавека...».
Яўгенія Янішчыц. «Ты пакліч мяне. Пазаві...».

Спіс твораў для дадатковага чытання
«Аповесць пра Грунвальдскую бітву» (урывак з «Хронікі Быхаўца») (пераклад В. Чамярыцкага).
Бачу Беларусь такой: фотаальбом (вершы з кнігі).
Уладзімір Караткевіч. «Чазенія».
Васіль Быкаў. «Альпійская балада».
Генры Лангфела. «Спеў аб Гаяваце» (пераклад А. Куляшова).
Максім Лужанін. «Колас расказвае пра сябе».
Мікола Маляўка. Зборнік «Старая зямля».
Алесь Марціновіч. «Гістарычныя постаці».
Іван Саверчанка. «Скарб крывічоў: легенда».
Мігель дэ Сервантэс. «Хітры гідальга Дон Кіхот Ламанчскі».
Вальтэр Скот. «Айвенга».
Анатоль Статкевіч-Чабаганаў. «Лёс роду – лёс радзімы».
Міхась Стральцоў. «Загадка Багдановіча».
Алена Стэльмах. «Дуб і крумкач».
Мікола Шабовіч. Зборнік «Мая надзея» (вершы з раздзелаў «Верлібры», «Санеты»).
Віктар Шніп. Зборнік «Балада камянёў».
Яўгенія Янішчыц. Зборнік «Пачынаецца ўсё з любві...», «Зорная паэма».
Ответить